Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΝΕΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ "START"

Η περίφημη συνθήκη Start για τη μείωση των πυρηνικών φέρνει πιο κοντά ΗΠΑ και Ρωσία. Υπάρχει όμως μια κόκκινη γραμμή που εξακολουθεί να χωρίζει τις δύο υπερδυνάμεις και να θέτει προϋποθέσεις για την τήρησή της.
Μετά το "ναι" της αμερικανικής Γερουσίας και η Δούμα -η ρωσική Κάτω Βουλή- ενέκρινε σε δεύτερη και προτελευταία ανάγνωση τη συνθήκη που υπέγραψαν οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Ομπάμα τον Απρίλιο του 2010. Η ρωσική πλευρά ωστόσο διατυπώνει ορισμένες επιφυλάξεις ως προς την επικύρωση των ΗΠΑ στη συνθήκη αφού προστέθηκαν προϋποθέσεις οι οποίες δεν προβλέπονταν αρχικώς. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απορρίπτει μια ερμηνεία της αμερικανικής Γερουσίας, ότι δεν υπάρχει "αντικρουόμενη σχέση ανάμεσα στον περιορισμό των στρατηγικών όπλων και της αντιπυραυλικής άμυνας". Το Κρεμλίνο θεωρεί πως η ανάπτυξη νέων αντιπυραυλικών συστημάτων στρατηγικών όπλων είναι αντιθέτως μεγάλο πρόβλημα και δικαίως.
Ετσι οι Ρώσοι βουλευτές πρόσθεσαν 5 θέματα στη συνθήκη διευκρινίζοντας ή "προειδοποιώντας" όπως το δει κάποιος ότι η χώρα τους θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη συνθήκη σε περίπτωση που αναπτυχθούν στρατηγικά ή πυρηνικά όπλα από τις ΗΠΑ ικανά να ανατρέψουν την ισορροπία των δυνάμεων.
Η 3η ψηφοφορία για τη συνθήκη Start πραγματοποίείται σήμερα εκεί όπου το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας διατηρεί την απόλυτη πλειοψηφία Η συνθήκη προβλέπει την ανάπτυξη το ανώτερο 1.550 πυρηνικών κεφαλών για καθεμία από τις δύο υπερδυνάμεις εν ολίγοις απαιτεί τη μείωσή τους κατά 30% σε σχέση με την απόφαση του 2002.
Το παράρτημα του εγγράφου που υποστηρίχτηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ανάγκασε τους Ρώσους βουλευτές να γράψουν 11 σελίδες δικών τους αλλαγών. Κύριο όρο της εν δυνάμει αποχώρησης της Ρωσίας από τη Start 3 όπως είπε ο Κονσταντίν Κοσατσόφ αποτελεί η ενδεχόμενη παραβίαση των θέσεών της από μέρους των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα το υπό δημιουργία από τις ΗΠΑ σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας δεν πρέπει να περάσει πέρα από τη γραμμή πίσω από την οποία στη Μόσχα θα δημιουργηθούν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των ρωσικών Στρατευμάτων Στρατηγικού Προορισμού. Σε αντίθετη περίπτωση η Ρωσία αφήνει στον εαυτό της το δικαίωμα να απαιτήσει αναθεώρηση της συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: