Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ BLOGGERS ΕΩΣ ΚΑΙ 166 ΧΡΟΝΙΑ!!! ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την πιθανότητα να απαγγελθεί στον Εμίν Ντεμίρ ποινή φυλάκισης 138 ετών!!!.
Ο πρώην εκδότης της εφημερίδας "Azadiya Welat" η οποία κυκλοφορούσε στην κουρδική γλώσσα και νυν blogger συνελήφθει απο τις τουρκικές αρχές για πράξεις...προπαγάνδας υπερ του PKK.
Ο δικηγόρος ζήτησε την αθώωση του πελάτη του στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης. Τόνισε ότι ο Ντεμίρ δεν ήταν κάτω από τις διαταγές του PKK και ότι, άρθρα και θέσεις του, πρέπει να θεωρούνται ως αναφορά και όχι ως πράξεις της προπαγάνδας.
Καταδικάστηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2010, βάσει του άρθρου 314 του τουρκικού ποινικού κώδικα και το άρθρο 7 παράγραφος 2 του νόμου κατά της τρομοκρατίας (ΕΕΘ), σε 18 μήνες στη φυλακή για κάθε ένα από τα 84 άρθρα!!!! που γράφτηκαν μεταξύ 2008 και 2009.
Το RSF επαναλαμβάνει την καταδίκη του για καταχρηστικές και παράλογες χρήσεις της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στην Τουρκία.
Η εφημερίδα Azadyia Welat έχει ήδη ανασταλεί οκτώ φορές από το τουρκικό δικαστικό σύστημα. Τουλάχιστον εννέα από τους δημοσιογράφους είναι σήμερα στη φυλακή, συμπεριλαμβανομένων και δύο άλλοι πρώην συντάκτες καταδικάστηκαν με παρόμοιες κατηγορίες με εκείνες εναντίον του Demir, με απίστευτη ποινές.
Ο Vedat Kursun καταδικάστηκε στις 13 Μαΐου 2010 με 166 χρόνια φυλάκισης.
Ο Ozan Kilinc καταδικάστηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2010 σε 21 έτη.
Ενω του στερήθηκαν και τα πολιτικά δικαιώματα του.
Οι τρεις πρώην συντάκτες τώρα έχουν καταδικαστεί σε συνολικά 325 χρόνια φυλάκισης. Αυτή η δικαστική όχληση εφημερίδας στην κουρδική γλώσσα της χώρας έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές δηλώσεις υποστήριξης ανοίγματος προς την κουρδική μειονότητα που έχουν γίνει από το 2009. Το κουρδικό ζήτημα παραμένει ταμπού και χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για νομική διαδικασία κατά πάρα πολλών bloggers και δημοσιογράφων στην Τουρκία.
Αλλος εκδότης της εφημερίδας Χαουάρ και ιδιοκτήτης της Aram Publishing Bedri Adanir, αντιμετωπίζει ποινή 50 έτών για τη δημοσίευση άρθρων σχετικά με το PKK και τη δημοσίευση των βιβλίων,συλλογή επιχειρημάτων αλλά και επειδή υπεραμύνθηκε της άποψης για την δίκη του Οτσαλάν ενώπιον του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η δίκη του Adanir που είναι υπό κράτηση από τις 5 Ιανουαρίου 2010, είναι να ξαναρχίσει στις 3 Μαρτίου 2011.
Ο δημοσιογράφος Berivan Eker, πρώην εκδότης του Renge Heviya Jine, είναι επίσης σε κίνδυνο καθως συνελήφθη στις 5 Δεκεμβρίου και κατηγορείται ως μέλος του PKΚ αντιμετωπίζοντας καθειρξη 21 ετών.Ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι έχει διαπράξει αδίκημα στο όνομα της οργάνωσης, ακόμη και αν δεν είναι στην πραγματικότητα ένα μέλος της!!!!
Αυτό δείχνει ακόμη μια φορά την κακή χρήση του νόμου κατά της τρομοκρατίας, το περιεχόμενο του οποίου είναι ήδη καταδικαστέα. Αυτή η αδικία έχει άλλωστε ήδη το ήμισυ τουλάχιστον παραδέχθηκε με την απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ερντάλ Γκουλέρ, πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Devrimci Demokrasi.
Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης στις 26 Οκτωβρίου αποφάνθηκε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την ποινή σε βάρος του το 2007, σύμφωνα με το νόμο. Το RSF καλεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο στο Diyarbakir να ακυρώσει το ένταλμα σύλληψης κατά του Emin Demir και να απορρίψει την άδικη και δυσανάλογη ποινή εναντίον του δημοσιογράφου. Αλλά ζητά και την απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων που έχουν συληφθεί και φυλακιστεί υπο το πλαίσιο του παρόντος νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: