Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ

Ενα απο τα πραγματικά αξιοπερίεργα που υφίσταται η χώρα μας είναι το γραφειοκρατικό σύστημα των λεγόμενων...μελετών.
Όταν ένα κοινοβούλιο θέλει να παρακάμψει ένα θέμα παρά να το επιλύσει απευθύνει μια έκκληση για μια μελέτη. Οι μελέτες μπορούν να χρησιμοποιούν....νόμιμα τις παρτίδες των πόρων και των κοινοβουλίων και στη συνέχεια συνήθως τα αγνοούν, καθιστώντας τα μια σπατάλη των χρημάτων. Η Wall Street σε πρόσφατο νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του αμερικανικού Κογκρέσου ζήτησε πενήντα μελέτες!! .
Εξυπακούετε πως μεχρι το πέρας των μελετών καμία κίνηση προς την επίλυση των προβλημάτων δεν γίνεται και ταυτόχρονα οι "φωστήρες" που έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας την "εργασία" χρυσοπληρώνονται. Το κόστος των κανονισμών-μελετών και λειτουργίας της ΕΕ είναι περίπου 2 τρις ευρώ.
Αν προσθέσουμε σε αυτό και το κόστος υπαλλήλων και παρατρεχάμενων που μάλιστα σε ορισμένα κράτη-μέλη εξασκούν και πολιτική (βλέπε Ελλάδα) τότε καταλαβαίνουμε γιατί νούμερα μιλάμε.
Βέβαια τα χρηματοοικονομικά έξοδα δεν είναι η μόνη επιβάρυνση.
Το γραφειοκρατικό τέρας της ΕΕ αναγκάζει τον ιδιωτικό τομέα να δαπανά περίπου 10 δις ώρες το χρόνο μόνο και μόνο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των εγγράφων της .
Και αυτό όταν στην χώρα μας υποτίθεται πως πράττει κατα το συμφέρον της οικονομίας ζητώντας μεταρυθμίσεις με απο τα πρώτα την πάταξη της γραφειοκρατίας.
Με λίγα λόγια το ίδιο το σύστημα που ζητά την απλούστευση διαδικασιών στην σχέση πολίτη-κράτους.Στην εσωτερική του λειτουργία διαφοροποιείται και γίνεται το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη καινούργιων επιχειρήσεων και άρα στην μείωση της ανεργίας.
Παράλληλα μισθοδοτώντας στρατιές "μελετητών" και χαρτογιακάδων φτάνει να κοστίζει όσο το χρέος της Ελλάδας της Πορτογαλίας και της Ισπανίας μαζί τις οποίες και θέλει να διασώσει ενω στην πραγματικότητα η αλήθεια είναι πως αυτό που κοιτάζει είναι να διασωθεί είναι το ίδιο το σύστημα της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: