Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Η "ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ"

Aπό τον Απρίλιο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι την Ηλεκτρονική Κάρτα Αποδείξεων ή αλλιώς "φοροκάρτα" προκειμένου να συγκεντρώνουν το σύνολο των αποδείξεών τους για την εξασφάλιση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ.
Στη φοροκάρτα θα αναγράφεται μόνο ένας 19ψήφιος αριθμός και δεν θα αναγράφονται το ονοματεπώνυμο και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου.
Οι φορολογούμενοι θα προµηθεύονται την κάρτα χωρίς κόστος από την τράπεζα της επιλογής τους. Στη µία όψη της κάρτας αναγράφονται το λογότυπο του υπουργείου Οικονοµικών και της τράπεζας και ο µοναδικός αριθµός της κάρτας, ενώ στην πίσω όψη υπάρχει µια µαγνητική ταινία.
Η ενεργοποίηση της κάρτας θα γίνεται εάν ο φορολογούµενος είναι χρήστης των υπηρεσιών taxisnet τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και µε τους προσωπικούς του αριθµούς σε ειδική εφαρµογή που θα δηµιουργηθεί ταυτίζει την κάρτα µε τον ΑΦΜ του.
Οσοι δεν είναι εγγεγραµµένοι στο taxisnet θα µπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ ή με γραπτό μήνυμα SMS σε ειδικό 5ψήφιο αριθμό που θα γνωστοποιηθεί,ο φορολογούμενος θα αποστέλλει με SMS τόσο τον 19ψήφιο αριθμό της κάρτας όσο και τον ΑΦΜ του.
Με κάθε συναλλαγή είτε µε µετρητά είτε µε τη χρήση πιστωτικών καρτών ο φορολογούµενος θα δίνει στους καταστηµατάρχες την κάρτα του για να την περάσει από τα ειδικά µηχανήµατα ΡΟS που χρησιµοποιούνται και σήµερα για τις πιστωτικές κάρτες.
Η συναλλαγή θα καταγράφεται από την τράπεζα που έχει προμηθευτεί την κάρτα.
Η τράπεζα θα έχει µε τον τρόπο αυτό καλύτερη ενηµέρωση για τον τζίρο των επιχειρήσεων µε τις οποίες συνεργάζεται αλλά δεν θα έχει καμία πληροφορία για τον φορολογούµενο που έκανε τη συναλλαγή.
Στο τέλος κάθε µήνα οι τράπεζες που θα χορηγούν τις φοροκάρτες θα δίνουν µια αναλυτική κατάσταση συναλλαγών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η οποία αφενός θα περνά τις αποδείξεις στον λογαριασµό αφορολογήτου κάθε φορολογουµένου και, αφετέρου θα µπορεί να έχει άµεση εικόνα για τον τζίρο των επιτηδευµατιών και τον ΦΠΑ που οφείλουν. Η χρήση της φοροκάρτας τουλάχιστον για το 2011 θα είναι προαιρετική και θα παρέχεται και η δυνατότητα συλλογής των αποδείξεων
Το υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει επιπλέον έκπτωση φόρου για εκείνους που θα επιλέξουν την χρήση της φοροκάρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: