Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

ΥΠΗΡΞΕ ΑΡΑΓΕ ΠΟΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΕΝΤΡΩΟΣ ΧΩΡΟΣ;

Κεντροδεξιός,Κεντροαριστερός.Τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις και ποιούς εξυπηρετούν;Μήπως είναι σαν να λέμε "ολίγον έγκυος";
Η θεωρία του κέντρου στην Ελλάδα ουσιαστικά δεν υπήρχε ποτέ.Ανέκαθεν η θεωρία του κεντρώου χώρου ήταν μια εφεύρεση κάποιων πολιτικών αρχηγών είτε για να συστεγάσουν πολιτικές δυνάμεις σε ένα ενιαίο κόμμα είτε για να προσθέσουν μια νότα light στην πολιτική τους γραμμή κάνοντας την ποιο "εύπεπτη".
Αν αναλύσουμε παλαιότερες δεκαετίες ο ανύπαρκτος χώρος του κέντρου δημιουργήθηκε για να στεγάσει κόσμο αριστερών έως και κομμουνιστικών πεποιθήσεων σε μια προσπάθεια να χτυπηθεί η δεξιά.Βλέπετε σε εκείνες τις εποχές ποιό εύπεπτο ήταν το κεντρώος παρά το αριστερός.
Σε όλη την πολιτική διαδρομή της Ελλάδας μέχρι την δικτατορία ουδέποτε υπήρξε κόμμα κεντρώων και απόδειξη είναι ότι τα περισσότερα στελέχη που δήλωναν "κεντρώοι" απορροφήθηκαν "εν μια νυκτί" αφού κάποια ήδη παρόλο την υποτιθέμενη "κεντρώα" θεωρία τους λοξοκοίταζαν αριστερά και κάποια δεξιά.
Αν απέμειναν κάποιοι είναι όσοι αποστασιοποιήθηκαν αηδιασμένοι απο το αποτέλεσμα της κατασκευής του δικομματισμού.Που στην μεγάλη τους όμως πλειοψηφία μπορεί να μην το δηλώνουν είναι όμως "αριστερών" πεποιθήσεων.
Ετσι απο την μεγάλη παράταξη του "κέντρου" της δεκαετίας του '60 η οποία λειτούργησε ως "καταφύγιο" μεταξύ άλλων και αναρχο-κομμουνιστών και πρόδρομος του δικομματικού μαντριού που θα λεγόταν αργότερα ΠΑΣΟΚ απο την μια.Και η αντίστοιχη ΕΡΕ που μάζεψε και αυτή όσο μπορούσε "κεντρώους" βασιλόφρονες,δοσίλογους,αμερικανόδουλους αλλά και μερικούς πατριώτες διαλύθηκαν κατω απο το βάρος της κεντρο-απάτης καθώς πέρα απο την εξυπηρέτηση ολίγων μέσα απο την άσκηση εξουσίας.Τίποτα δεν εξυπηρετούσε τις πλατιές μάζες που εξαπατήθηκαν.
Μετά την μεταπολίτευση τα δύο κόμματα πήραν το μήνυμα και κατέφυγαν στο "αλλαξε ο μανωλιός και έβαλε τα ρούχα αλλιώς".
Τα νέα αλλά στην πραγματικότητα παλιά κόμματα που δημιουργήθηκαν καθώς οι μέρες μετά την επάνοδο της δημοκρατίας ήταν "δύσκολες" και "ανασφαλής" άλλαξαν το τροπάρι και πρόκριναν το "αριστερός-δεξιός" σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν αντίπαλο δεος,να περιχαρακώσουν τα κόμματα τους,να δημιουργήσουν όχι απλούς ψηφοφόρους αλλά κομματικούς στρατούς.¨Κεντρώος" δεν υπήρχε ούτε για....δείγμα.Ετσι κατάφεραν να επαναφέρουν την πλειοψηφία του λαού στο ίδιο μαντρί.
Αφου λοιπόν τα "άκρα" έκαναν την δουλειά τους εν συνεχεία αποτίναξαν τα "βαρίδια" που ιστορικά κουβαλούσαν προσπάθησαν και πέτυχαν την λεηλασία του ανύπαρκτου κέντρου,και λέμε ανύπαρκτου γιατί το μόνο που έκαναν ήταν το μεν ΠΑ.ΣΟ.Κ να πάει λίγο ποιό δεξιά και η ΝΔ ποιό αριστερά, με το σημερινό αποτέλεσμα να μην διαφέρουν καθόλου στην άσκηση πολιτικής και μάλιστα και οι δυο να διατηρούν το πρόθεμα του ανύπαρκτου "κεντρου" στον πολιτικό χάρτη.
Η ίδια η ΝΔ έχει σχεδόν ξεχάσει το δεξιός αναφερόμενη στην μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη ενω το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν αναφέρεται καθόλου στην αριστερά (εκτός παραμονές εκλογών) παρά μόνο στην μεγάλη κεντροαριστερή προοδευτική παράταξη.Βέβαια όλα αυτά είναι επικοινωνιακά παραμύθια και τεχνάσματα δυο κομμάτων που προσπαθούν να διαφέρουν αλλά ουσιαστικά δεν μπορούν.
Και είναι ίσως η πρώτη φορά που θα έπρεπε να αποσύρουν το πρόθεμα δεξιός και αριστερός και να μείνει το "κέντρο" που θα τονίζει την σημερινή διαφορά των συγκεκριμένων κομμάτων που είναι ΚΑΜΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: