Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

ΤΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ......

Πρωην κομμουνιστές και νυν....μεταμελοιμένοι...Πρώην "γκαγκεμπίτες" και νυν επιχειρηματίες βρέθηκαν πλάι πλάι με τον παλιό εχθρό.Ετσι στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας η ρωσική εταιρεία Rosneft και η αμερικανική Exxon Mobil ανακοίνωσαν πως υπέγραψαν συμφωνία για κοινή διερεύνηση κι εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Οι δύο εταιρείες θα προχωρήσουν σε διερεύνηση μιας περιοχής που βρίσκεται στα ρωσικά χωρικά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας.
Η αμερικανική εταιρεία μάλιστα όπως ανακοινώθηκε σχεδιάζει να επενδύσει σ' αυτό το σχέδιο κοινής εκμετάλλευσης 1 δισεκατομμύριο δολάρια!!!! ενώ στην κοινή ρωσο-αμερικανική εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα έχει το 33,3% των μετοχών.
Να σημειωθεί πως η Exxon Mobil κι η Rosneft συνεργάζονται ήδη στην εκμετάλλευση των κοιτάσματα στη Σαχαλίνη αλλά είναι η πρώτη φορά που συμπράττουν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας όπου ήδη υπάρχει συνεργασία της ρωσικής Rosneft με άλλη αμερικανική εταιρεία την Chevron. Ετσι Rosneft και Chevron έχουν ανακοινώσει την από κοινού εξερεύνηση κι εκμετάλλευση του ρωσικού κοιτάσματος στην περιοχή Βαλ Σάτσκι.
Υπενθυμίζουμε πως στις 14 Γενάρη η ρωσική Rosneft και η βρετανική BP ανακοίνωσαν την από κοινού εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Αρκτικής. Η συμφωνία των δύο πετρελαϊκών εταιρειών προβλέπει πως οι δύο εταιρίες από κοινού θα διερευνήσουν και θα εκμεταλλευτούν κοιτάσματα της Αρκτικής .
Οι εξελίξεις αυτές, έχουν αντανάκλαση όχι μόνον στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις. Ετσι όπως είναι γνωστό μια σειρά αμερικανικές εταιρείες που αναπτύσσουν τις οικονομικές δραστηριότητές τους με τη Ρωσία όπως η Chevron κι η Boeing κ.ά., έχουν δημιουργήσει μια ομάδα ζητώντας να αρθούν όλα τα (αμερικανικά) εμπόδια για την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αφού προσδοκούν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη από μια τέτοια εξέλιξη.
Α και να μην το ξεχάσω στο φόρουμ του Νταβός βρίσκεται και ο Γιωργάκης που.... Νταβός πήγε και....Νταβός θα ξαναγυρίσει εκτός και αν πήρε καμιά ιδέα περί συνεκμεταλεύσεων και μας την...ξεφουρνίσει εν ευθέτω χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: