Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ή ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ;

Με φόντο τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ βουλευτών της Εξεταστικής για την Siemens και της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για το ποιος φέρει ευθύνες για το καθεστώς ατιμωρησίας ο Καστανίδης ετοιμάζεται να φέρει στην βουλή τροποποίηση για τον περίφημο νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Χρειάστηκαν δεκαετίες ληστείας και αρπαχτής μέχρι κάποιος υπουργός κατω απο το βάρος των σημερινών καταστάσεων και την δικαιολογημένη οργή του λαού που έβλεπε και βλέπει ακόμα ότι το κοινοβούλιο λειτουργεί ως συντεχνία...πάντα με την ανοχή της δικαιοσύνης.
Η σύγκρουση μεταξύ βουλευτών και δικαστών είναι μια θετική εξέλιξη αν αρχίσουν και κεηλαδάνε....πουλάκια και δεν γίνει το συνηθισμένο ο ένας να καλύπτει τον άλλο.
Οι μεν πρωτοι κατηγόρησαν τους δεύτερους πως δεν πράττουν το καθήκον τους αφού δεν ελέγχουν στοιχεία που αφορούν έρευνες της βουλής ενω με την σειρά τους οι δικαστές καρφώνουν την βουλή λέγοντας πως "Οι ευθύνες για τα αποτελέσματα αυτά ανήκουν αποκλειστικά και μόνο σε αυτούς που έχουν διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνουν την ατιμωρησία τους.Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο ισχύων νόμος για την ευθύνη υπουργών διαμορφώθηκε από την Βουλή και όχι από το δικαστικό σώμα. Οι δικαστές συνεπώς δεν μπορούν να παρανομήσουν κατά την εφαρμογή του σε διάψευση των προσδοκιών αλλά και των συνηθειών ορισμένων".
Και ερχόμαστε στην ουσία που είναι κάπου στην μέση.....
Το ότι υπάρχει σχέση "αλληλεξάρτησης" μεταξύ αυτών που λέμε πολιτικών και δικαιοσύνης είναι μια πραγματικότητα.
Οι πολιτικοί έκαναν τα πάντα ώστε οι κλοπές,τα σκάνδαλα,οι παράνομες αναθέσεις και οποιαδήποτε άλλη παρανομία να είναι ενδεδυμένη με τον μανδύα της νομιμότητας και της "δημοκρατίας".Αυτοί ψήφιζαν τους νόμους και ψήφιζαν κατα κύριο λόγο βάσει των συμφερόντων τους.
Απο την άλλη οι δικαστές ευθύνονται όχι γιατί ακολουθούσαν το γράμμα του νόμου που άλλωστε δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς αλλά ευθύνονται κυρίως γιατί "ξέχασαν" το πνεύμα του νόμου.Που στις περισσότερες φορές αυτό είναι που αποδίδει δικαιοσύνη.
Με λίγα λόγια οι δικαστές δεν διαμαρτυρήθηκαν αλλά εφησύχασαν εφαρμόζοντας μια δικαιοσύνη που εξασφάλιζε την αδικία.
Πλέον την δεδομένη στιγμή η κίνηση του αρμόδιου υπουργού αλλά και οι όψιμες διαμαρτυρίες δικαστών και βουλευτών δεν έχουν καμία αξία.Το να αλληλοκατηγορούνται οι "δολοφόνοι" πάνω απο το πτώμα δεν προσφέρει τίποτα.
Και οι δυο είχαν πολλές ευκαιρίες να αποδείξουν στο λαό με έργα και όχι με λόγια τα όσα τώρα κραυγάζουν.
Απο το 2006 που έγινε το πρώτο δικαστήριο στην Γερμανία και ανακοίνωσε πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα "άρπαζαν" απο την Siemens έπρεπε να περάσουν 2,5 χρόνια για να κινηθεί κατι.Σήμερα μετά απο 11 μήνες!!! εξεταστικής και 4 χρόνια απραξίας θυμήθηκαν το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Λίγη ντροπή άραγε δεν υπάρχει;
Και οι κ.εισαγγελείς που ήταν όταν ένας ένας Καράβελας,Μαυρίδης,Χριστοφοράκος την κοπανούσαν στο εξωτερικό με εκατομμύρια ευρώ στις βαλίτσες όταν σχεδόν το σύνολο του τύπου βοούσε και εκείνοι δεν φρόντισαν ούτε να βγάλουν μια προσωρινή έστω απαγόρευση εξόδου απο την χώρα;
Που είναι ο δικηγορικός σύλλογος που απεργεί σήμερα για την κατώτατη αμοιβή και δεν φωνάζει γιατί το δημόσιο 5 χρόνια μετά δεν έχει καταθέσει μια αγωγή αποζημίωσης όταν 17 χώρες!!! το έχουν κάνει ήδη και έχουν εισπράξει αρκετά δις ευρώ απο την Siemens;
Ομως είπαμε για τους πολιτικούς ο νόμος τα έχει παραγράψει όλα.
Είναι όμως έτσι;Φυσικά και όχι....
Γιατί μπορεί μεν να παραγράφηκαν αδικήματα τα οποία έχουν σχέση με την τέλεση των καθηκόντων των πολιτικών.Δεν παραγράφηκαν όμως καθόλου οι αστικές ευθύνες και η αποζημίωση που μπορεί να ζητήσει το δημόσιο απο αυτούς.Δηλαδή ναι μεν δεν μπορεί να τους βάλει φυλακή αλλά μπορεί να τους σύρει στα αστικά δικαστήρια και να απαιτήσει να επιστραφούν έστω μέρος των κλεμμένων με την μορφή αποζημίωσης.
Επίσης εδω γίνεται και μια εσκεμμένη νομίζουμε παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης.
Ο νόμος αναφέρεται σε ευθύνες ΥΠΟΥΡΓΩΝ.
Ομως δεν είδαμε τουλάχιστον ως τώρα να διώκεται ούτε και πολίτης.
Γιατί εκτός απο υπουργούς τις υπογραφές έβαζαν και βάζουν μέλη των περιβόητων επιτροπών που συστήνονται στο κάθε υπουργείο.
Στα φαληριμένα νοσοκομεία εκτός των υπουργών υγείας υπάρχουν επίσης επιτροπές ιατρών καθώς και οι διοικητές του εκάστοτε νοσοκομείου που ούτε και αυτοί λογοδότησαν.
Το ίδιο ισχύει και για εφορίες,πολεοδομίες,κλπ.
Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως ο υπουργός είναι η κορυφή του παγόβουνου και υπάρχει σε αυτό το σύστημα για να εξασφαλίζει με την υπογραφή του (με το αζημίωτο) την "νομιμότητα".Το πλιάτσικο και ο σχεδιασμός γινόταν απο ποιο χαμηλά.
Απο τους διορισμένους συμβούλους,διοικητές,διευθυντές,τμηματάρχες.
Απο τον διεφθαρμένο και κομματικά διορισμένο στρατό των Πασοκο-Νεοδημοκρατών.
Τους κουμπάρους και τους ημέτερους.
Σε τελικη ανάλυση καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως αυτό που ευθύνεται είναι το ίδιο το σύστημα και οι δομές του και όχι απλά ένας νόμος που θα καταδικάσει ή θα αθωώσει ένα πρόσωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: