Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

ΟΧΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ

Οπως ήταν αναμενόμενο "πόρτα" και για τα ευρωομόλογα έφαγε ο ΓΑΠ και απο την ποιο μετριοπαθή Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.
Είναι η ίδια υπουργός για όσους θυμούνται που δήλωσε πως ο Παπαθανασίου της είχε δώσει τα στοιχεία του ελλείμματος γραμμένα σε....χαρτοπετσέτα!!
Τα ευρωομολόγα πάντως είναι μια ιδέα που περιφέρεται στην Ευρώπη εδω και τουλάχιστον μια δεκαετία και που ο ΓΑΠ για επικοινωνιακούς λόγους υιοθέτησε και έκανε "σημαία" ασχέτως αν στην πραγματικότητα γνωριζε πως κατι τέτοιο στην παρούσα στιγμή είναι ανέφικτο.
Ετσι και μετα το "όχι" της Γαλλίας φανταζόμαστε όλοι ποια θα είναι η αντίδραση της Γερμανίας.
Με τα σενάρια της αναδιάρθρωσης του χρέους ή την επιστροφή στην δραχμή να φουντώνουν το ευρωομόλογο είναι γεγονός πως θα ήταν μια λύση.Λύση που θα απέτρεπε σε μεγάλο βαθμό τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των "αγορών".
Αυτός όμως είναι και ο κύριος λόγος που δεν πρόκειται να γίνει.
Αλλωστε το είχαμε ξανααναφέρει πως δεν υπήρχε περίπτωση π.χ το Λουξεμβούργο να δεχτεί το κρατικό του ομόλογο να έχει ίδια αξία με αυτό της Ελλάδας που πλέον ανήκει στην κατηγορία "σκουπίδια" σύμφωνα με τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους.
Η Γαλλίδα υπουργός πάντως για να δικαιολογήσει την αρνητική στάση της χώρας της το έριξε στην....σύγκλιση.
Πρέπει πρώτα να σταθεροποιηθούμε και να συγκλίνουμε οικονομικά και δημοσιονομικά μαζί τους και ύστερα βλέπουμε.Αυτό ήταν το πνεύμα των δηλώσεων της.
Φέξε Μάη μου δηλαδή......
Να συγκλίνει οικονομικά η Ελλάδα με τις προηγμένες χώρες της ευρωζώνης μέσα απο αυτό το σύστημα και αυτό το χρέος...ίσως σε καμιά πενηνταριά χρόνια και αφου στην πορεία έχουμε χάσει τους μισούς Ελληνες.
Μόνο που το ευρωομόλογο εμείς το χρειαζόμασταν...χθες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: