Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ ΑΛΛΑ.... ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΚΙΟΛΑΣ

Θετική εξέλιξη ήταν η υπογραφή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ της συμφωνίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Μια εξέλιξη όμως που πριν πανυγηριστεί απο την ελληνική πλευρά θα μας επιτρέψει να κρατήσουμε ορισμένες επιφυλάξεις μέχρι να....ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ...απο την κυπριακή πλευρά.
Μέχρι δηλαδή να αποφασιστεί να αρχίσουν έρευνες για τα όποια κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου φέρονται να υπάρχουν.
Και αυτό γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά και στο παρελθόν έχοντας δεκάδες συμφέρουσες συμφωνίες και ψηφίσματα αδυνατούσε λόγω...προσκυνημένων να εφαρμόσει.
Ομως η εν λόγω συμφωνία ανέδειξε και την δειλία και την υποχωρητικότητα των ελλήνων πολιτικών που για δεκαετίες ανέχονται την τρομοκρατική πολιτική της Τουρκίας και το προκλητικό casus belli το οποίο ανασυρόταν στην επιφάνεια καθε φορά που υπήρχε έστω υπόνοια εξάσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Αυτό που έκανε πραγματικότητα ο Σταλινο-Χριστόφιας (τουλάχιστον ως συμφωνία) δεν τον έπραξε κανεις ελληνας πολιτικός.Με τελευταίο το παιδοβούβαλο που αρνήθηκε αντίστοιχη πρόταση του μακαρίτη Τάσου Παπαδόπουλου το 2005 για χάραξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.Η συμφωνία πάντως δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή καθώς το μεν Ισραήλ μπορεί πλέον να προχωρήσει χωρίς αμφισβητήσεις (πέραν της εκκρεμότητας με τον Λίβανο) στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων τα οποία εκτείνονται στα όρια της ΑΟΖ της Κύπρου ενώ και η Κύπρος "θωρακίζεται" μέσω της συνεργασίας με το Τελ Αβίβ έναντι των απειλών της Τουρκίας.
Οι ισχυρισμοί της Αγκυρας που έχει απειλήσει ότι δεν θα επιτρέψει την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μόνον ως αστεία μπορεί να χαρακτηριστεί αφού ο λόγος που προβάλλεται είναι πως η κυπριακή κυβέρνηση "δεν εκπροσωπεί όλο το νησί".
Φυσικά η Τουρκία εκτός του ότι ΠΟΤΕ δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά για την επανένωση του νησιού...υπολογίζει ηλιθιωδώς στο....νησί και τους δεκάδες χιλιάδες εποίκους που μετέφερε απο τα βάθη της Ανατολής βαφτίζοντας τους "Τουρκοκύπριους".
Η περιοχή της ισραηλινής ΑΟΖ εφάπτεται με αυτή της Κύπρου και έχει εντοπισθεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα των τελευταίων ετών το "Λεβιάθαν" με πιθανά ανακτήσιμα αποθέματα 450 δισεκατομμυρίων m3.
Το ισραηλινό φυσικό αέριο έχει εντοπιστεί από την αμερικανική εταιρεία Noble Energy στην οποία έχει ανατεθεί και από την Κύπρο η έρευνα στον θαλάσσιο χώρο της.
Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει την ανάγκη να κινηθεί και η Ελλάδα για τη σύναψη συμφωνιών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ τουλάχιστον με την Αίγυπτο τις οποίες υπογείως μπλοκάρει η Τουρκία θέλοντας να επιβάλει την εξαίρεση του Καστελόριζου από την οριοθέτηση ώστε να αποκτήσει και η ίδια θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο εις βάρος Ελλάδας και Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: