Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΗΡΩΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Σα βόμβα έσκασε η δήλωση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, είναι επικεφαλής συμμορίας που εμπλέκεται στη διακίνηση ηρωίνης και αφαίρεσης ανθρωπίνων οργάνων, κατηγορώντας τον μάλιστα για προσωπική διεξαγωγή δολοφονιών!
Η έκθεση, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον Ελβετό πολιτικό Dick Marty και βασίζεται σε διετή έρευνα κατά την οποία ο ίδιος επισκέφτηκε το Βελιγράδι, την Πρίστινα και τα Τίρανα για να συλλέξει πληροφορίες από δικαστικές αρχές, πολιτικούς, ΜΚΟ, διεθνείς οργανισμούς αλλά και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Ο κ. Marty πρόκειται να παρουσιάσει τα πορίσματά του στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, αύριο Πέμπτη.
Η έκθεση εξηγεί ότι οι συνδέσεις του Θάτσι με το οργανωμένο έγκλημα ξεκινούν από το 1998, όταν ο Θάτσι-πιστός της Ομάδας Drenica-, ανέλαβε τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου και τις σχετικές εγκληματικές ενέργειες των Κοσοβαρων-Αλβανών στην περιοχή. "Σε εμπιστευτικές εκθέσεις που εκτείνονται για πάνω από μία δεκαετία, οι οργανισμοί που ασχολούνται με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών σε τουλάχιστον πέντε χώρες, αναφέρουν ότι ο Χασίμ Θάτσι και άλλα μέλη της ομάδας Drenica, άσκησαν βίαιο έλεγχο στο εμπόριο ηρωίνης και άλλων ναρκωτικών," αναφέρει η έκθεση.
"Ο Θάτσι και τα μέλη αυτά της ομάδας Drenica αναφέρονται συνεχώς ως "βασικοί συντελεστές", σε εκθέσεις πληροφοριών σχετικές με τις μαφιόζικες δομές του οργανωμένου εγκλήματος στο Κόσοβο. Έχω εξετάσει αυτές τις διαφορετικές, ογκώδεις εκθέσεις με κατάπληξη και με το αίσθημα της ηθικής οργής."
Η έκθεση ονοματίζει τον Θάτσι και τέσσερα άλλα μέλη της Ομάδας Drenica, ως έχοντες λάβει προσωπικά μέρος σε "κρατήσεις, δολοφονίες, ξυλοδαρμούς και ανακρίσεις".
Όσον αφορά στη συγκομιδή ανθρωπίνων οργάνων, η έκθεση αναφέρει ότι η Ομάδα Drenica είχε την ευθύνη για μια βάση/φυλακή στα Τίρανα, στην οποία οι φρουροί δολοφονούσαν τους Σέρβους κρατούμενους, ώστε να αφαιρέσουν και να πουλήσουν τα νεφρά τους στη μαύρη αγορά:
"Κάθε φορά που οι χειρούργοι ήταν έτοιμοι για τη μεταμόσχευση, οι κρατούμενοι μεταφέρονταν έξω από το «ασφαλές σπίτι» μεμονομένα, εκτελούνταν με συνοπτικές διαδικασίες από ένα γκάγκστερ του UCK, και τα πτώματά τους μεταφέρονταν άμεσα στο χειρουργείο".
Ο Dick Marty κατηγορεί επίσης τις δυτικές δυνάμεις, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι δεν έχουν κάνει αρκετά ως προς τη διερεύνηση των εγκλημάτων που διέπραξαν οι εθνοτικοί Αλβανοί κατά τη διάρκεια του πολέμου, προς το συμφέρον της διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή. Υπήρξε "αδύναμη πολιτική βούληση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας για την αποτελεσματική δίωξη των πρώην ηγετών του UCK."
Η βόμβα έσκασε 48 ώρες μετά τον ισχυρισμό του Θάτσι για νίκη στις πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Κόσοβο την Κυριακή που μας πέρασε, μια ψηφοφορία που ωστόσο αμαυρώθηκε από καταγγελίες για νοθεία.
Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε τον ειρηνικό τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές. Η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάθριν Άστον και ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, συνεχάρησαν το λαό του Κοσόβου και τις Αρχές για την "ηρεμία και την τάξη" κατά τις οποίες διεξήχθησαν οι εκλογές.
Τελειώνοντας, αξίζει να σημειώσουμε ότι το Κόσοβο και η Σερβία δεν έχουν αντιδράσει ακόμη στα ευρήματα της έκθεσης-βόμβα. Ωστόσο, εάν ο Θάτσι κρατήσει την εξουσία, η έκθεση του Ελβετού πολιτικού Dick Marty θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην επιτυχία της διαμεσολάβησης της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις Κοσόβου - Σερβίας, όσον αφορά το μέλλον του Κοσόβου, οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα.
Εστάλη απο http://www.hellasontheweb.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: