Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ

Μετατάξεις....
Αυτό είναι το νεο επικοινωνιακό κόλπο της κυβέρνησης που καλούνται οι εργατοπατέρες-συνδικαλιστές να πλασάρουν στους "εργαζόμενους"-εργαζόμενους δημοσίους υπάλλήλους.
Είναι το τρικ που οι δημοσιοκάφροι καλούνται να περάσουν στην ελληνική κοινωνία.
Αμφότεροι εμφανίζονται ως λαγοί της κυβέρνησης ανακοινώνοντας μέτρα και ωραιοποιόντας καταστάσεις.
Ετσι λοιπόν θα λυθεί το πρόβλημα του αρπακτικού δημοσίου;
Με μετατάξεις;
Εκανε όμως κανείς τον κόπο να ρωτήσει δυο απλά πράγματα;
Πρώτον είναι ΤΟΣΕΣ πολλές οι κενές θέσεις ώστε να μεταταγούν εργαζόμενοι;
Το αντίθετο θα λέγαμε αφού ειδικά σε αυτό που λέμε διοικητικές θέσεις δεν έχουν καρέκλα να καθίσουν μιας και σε καθε γραφείο 1-2 εργάζονται και καμιά δεκαριά ξύνονται.
Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό που είναι οφθαλμοφανέστατα εξοργιστικός στους Δήμους.
Και βέβαια οι...θέσεις ξυσίματος ήταν και είναι περιζήτητες αφού το καθε λαμόγιο πολιτικός εκεί κοιτούσε να βολέψει τους ψηφοφόρους του.
Στην εντελώς αντίθετη πλευρά βρίσκονται οι θέσεις που όντως υπάρχει ανάγκη αφου εκεί απαιτείτε εγασία.Είναι οι θέσεις νοσηλευτών με τα 3.500 κενά που υπάρχουν εδω και 6 χρόνια ή οι θέσεις δασκάλων που απαιτείτε εξειδίκευση και όχι απλώς γλύψιμο.
Τώρα το πως θα υποχρεωθεί (αν και ο σχετικός νόμος το επιβάλλει) η χοντροκόλα εφοριακός ή υπάλληλος της ΔΕΗ,ΟΣΕ κλπ που έχει καλομάθει στα...σύκα να εργαστεί και μάλιστα σε νοσοκομείο αυτό είναι εύκολο αφου σε περίπτωση άρνησης ο ίδιος νόμος προβλέπει μέχρι και απόλυση.
Αλλά απο το να εργαστεί μέχρι να προσφέρει έχει μεγάλη απόσταση.
Φυσικά για δασκάλους δεν τίθεται καν θέμα αφού είναι ηλίου φαεινότερο ότι μονο δάσκαλος μπορεί να κάνει το δάσκαλο...Ο κλητήρας είναι λιγάκι δύσκολο.
Απο κει και πέρα κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει το ποιοι και με ποια κριτήρια θα μεταταγούν αν και όποτε....
Δημιουργώντας την αίσθηση ότι και σε αυτή την περίπτωση θα γίνει του...γλυψίματος.
Με λίγα λόγια αφού η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγο δημοσίων υπάλληλων είναι βύσματα....Ο έχων το μικρότερο θα τον φάει το μαύρο σκοτάδι.
Πάμε όμως και στο οικονομικό μέρος.
Εντάξει "ξεχνάμε" τα παραπάνω και ακολουθούμε την λογική μετάταξης της κυβέρνησης.
Αυτοί όλοι δεν θα πληρώνονται στις καινούργιες θέσεις τους;
Μήπως θα εργάζονται τζάμπα;ή μήπως η ψεύτικη καραμέλα του "δεν θα γίνουν νέες προσλήψεις" θα καλύψει το πρόβλημα;
Και για να έρθουμε και στην πραγματικότητα την οποία η κυβέρνηση φαίνεται εσκεμμένα να αγνοεί.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην χώρα αν δεν ξεπερνούν φτάνουν σίγουρα το 1 εκατ.
Απο αυτούς οι 700.000!!!! είναι υπεράριθμοι σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες.
Αυτό απο μόνο του δείχνει πως η μετάταξη είναι μια κυβερνητική μαλακία.
Γιατί πως είναι δυνατόν να μετατάξεις ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΥΣ υπαλλήλους σε κενές θέσεις που ΔΕΝ υπάρχουν να συνεχίσεις να τους πληρώνεις και παρόλα αυτά να μειωθεί το κόστος της κεντρικής διοίκησης;
Η κυβέρνηση έχει δυο επιλογές στην πραγματικότητα που με την στήριξη και την επίκληση του ΔΝΤ μπορεί να εφαρμόσει είτε την μείωση τουλάχιστον κατά 50% των μισθών και επιδομάτων είτε την απόλυση αρκετών χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.
Και τα δυο όμως προσκρούουν το μεν πρώτο στην κοινωνική αναταραχή που θα ξεσπάσει ενω το δεύτερο στο Σύνταγμα που απαγορεύει την απόλυση μόνιμου δημόσιου υπάλληλου.
Και μάλλον εκεί είναι το "κουμπί" αφου αν σκεφτούμε τις παλαιότερες δηλώσεις του αντιπροέδρου ότι "ο υπάλληλος εργάζεται όσο η θέση του...υπάρχει" και προσθέσουμε και τον σχεδιασμό της μετάταξης.Τότε η κατάργηση δημοσίων οργανισμών και η ενδεχόμενη άρνηση υπαλλήλων να μεταταγούν ή η αδυναμία να προσφέρουν σε άλλο πόστο της υπηρεσίες τους είναι αυτό που θα λύσει τα χέρια της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: