Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

ΑΘΩΟΙ ΟΙ "ΕΞΙ" ΛΕΕΙ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Αν και οι πολιτικοί λενε συνήθως πως δεν σχολιάζουν αποφάσεις δικαστηρίων......Μόνο προσπαθούν να τις επηρεάσουν.
Εμεις σεβόμαστε μεν αλλά σχολιάζουμε δε.....
Και αυτό γιατί είναι πρωτοφανής η απόφαση του Αρείου Πάγου να ανατρέψει σχεδόν έναν αιώνα μετά την απόφαση του έκτακτου στρατοδικείου (του 1922) με την οποία κρίθηκαν ένοχοι για εσχάτη προδοσία οι έξι που στη συνέχεια εκτελέστηκαν στο Γουδί ως υπαίτιοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου ξανάγραψε την Ιστορία, κρίνοντας ότι υπήρχαν νέα στοιχεία(;;;;;;) που συνηγορούσαν στην αθώωσή τους στοιχεία τα οποία προσκόμισε ο εγγονός του εκτελεσθέντα πρωθυπουργού Πρωτοπαπαδάκη ζητώντας την επανάληψη της διαδικασίας.
Σύμφωνα με τον εγγονό(;;;;) του πρωθυπουργού Πρωτοπαπαδάκη ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε ζητήσει με τηλεγράφημά του να μη γίνει η εκτέλεση ενώ στη συνέχεια σε ομιλία του στη Βουλή είχε υποστηρίξει ότι οι κατηγορούμενοι δεν πρέπει να χαρακτηριστούν προδότες.
Τα "νέα στοιχεία" υιοθέτησε και ο Αρειος Πάγος με οριακή πλειοψηφία τριών ψήφων έναντι δύο.Τα "νεα στοιχεία" που προφανώς είναι η αντίληψη Βενιζέλου για ενότητα την δύσκολη στιγμή και άλλωστε ποιος πολιτικός αντίπαλος θα έλεγε τουλάχιστον δημόσια "τουφεκίστε τους".
Προφανώς και η γνώμη μας είναι πως πρόκειται για τεράστιο λάθος αφού η ιστορία δεν ξαναγράφεται.
Καταρχάς δεν είμαστε νομικοί και δεν γνωρίζουμε αν ένα δικαστήριο έχει δικαιοδοσία να ανατρέψει απόφαση στρατοδικείου.
Αλλά και έτσι να είναι δεν μπορείς να κρίνεις με σημερινά δεδομένα και καταστάσεις το τι έγινε πριν απο 88 χρόνια.
Και δεν μπορείς να κρίνεις πόσο μάλλον όταν οι μάρτυρες έχουν αποβιώσει,στοιχεία δεν υπάρχουν πέρα απο την ευθιξία ενός απογόνου που θέλει και λογικά να καθαρίσει το όνομα που κληρονόμησε.
Και είναι τουλάχιστον περίεργη η ευαισθησία που έδειξε ο Αρειος Πάγος σε μια εποχή που το Γουδί είναι ΦΩΤΕΙΝΟ παράδειγμα για το πως πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που έτυχε να κρατούν την τύχη της χώρας στα χέρια τους και στάθηκαν προδότες και επίορκοι ή έστω επιλήσμονες σε βαθμό προδοσίας.
Οσο για το καθε αυτό γεγονός είπαμε πως είναι αστείο να δικάζεις χωρίς μάρτυρες και στοιχεία.
Ομως γεγονός είναι η αντικατάσταση χιλιάδων Βενιζελικών αξιωματικών στο Μικρασιατικό μέτωπο.
Γεγονός είναι η ενέργεια Χατζηανέστη να μεταφέρει 8.500 άνδρες αποδυναμώνοντας το μέτωπο.
Γεγονός επίσης είναι ότι οι βασιλικοί κέρδισαν τις εκλογές λέγοντας ψέματα στο λαό πως θα σταματήσουν τον πόλεμο...Εναν λαό που πολεμούσε για 6 χρόνια.
Γεγονός είναι ότι δεν εισακούστηκαν οι παραινέσεις των συμμάχων και ιδίως των Αγγλων που πρότειναν να παραμείνουμε στα παράλια όπου θα υποστηριζόμασταν εύκολα απο τον ελληνικό στόλο αλλά θα προστατεύαμε και τον άμοιρο ελληνικό πληθυσμό.
Ολα αυτά είναι γεγονότα που έγραψε η ιστορία.
Και μπορεί σε τελική ανάλυση η λέξη προδοσία να είναι βαριά αλλά πως αλλιώς μπορεί χαρακτηριστεί ο χειρισμός μιας κατάστασης που οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και στην προσφυγιά 2 εκατ. άλλους.
Εμείς πάντως τασσόμαστε όσο αφορά την απόφαση με την μειοψηφία των δικαστών του Αρείπυ Πάγου να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει επανάληψη της διαδικασίας γιατί δεν υπάρχουν μάρτυρες (αφού έχουν αποβιώσει) αλλά και το ποιο αστείο της υπόθεσης πως δεν υπάρχουν ούτε και τα πρακτικά της δίκης του στρατοδικείου ώστε να γίνει γνωστό όχι μόνο η κατηγορία καθ αυτή αλλά και το σκεπτικό των τότε δικαστών που έβγαλαν την απόφαση.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΦΟΒΗΤΡΟ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΔΙΚΗΣ, ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗ, ΑΛΛΑ ΕΚΕΙΝΗ ΉΤΑΝ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΠΑΡΩΔΙΑ ΜΕ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΑ ΘΥΜΑΤΑ.ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΤΑΙΓΑΝ ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ, ΔΕ ΦΤΑΙΓΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ...ΕΘΝΑΡΧΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΉΤΑΝ Ο ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ(ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ) ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΈΚΑΝΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΜΠΟΛΕΜΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ!!!!!!!!-ΟΎΤΕ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΈΚΑΝΕ ΑΥΤΟ...
ΑΠΛΑ Η ΔΙΚΗ ΈΓΙΝΕ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ, ΑΦΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΟΛΟΙ-ΑΘΩΟΙ ΚΑΙ ΈΝΟΧΟΙ.
ΌΠΩΣ ΠΧ ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ...100 ΧΡΟΝΙΑ.

Protesilaos είπε...

Εν μερει συμφωνώ μαζι σου όμως σε καμια περίπτωση δεν συμφωνώ στο "μαριονετα" για τον Βενιζέλο.
Ηταν ο τελευταίος μεγάλος πολιτικός που έβγαλε η χώρα και είναι βέβαιο ότι αν δεν ειχε χασει τις εκλογές οι επιπτωσεις απο την καταστροφή θα ηταν λιγότερες αφου μπορούσε καπως να επηρεάσει τους συμμάχους σε σχέση με το φιλογερμανό Κωνσταντίνο που ήταν τελείως αντιπαθής.
Ειναι αυτός που επι ηγεσίας του η Ελλάδα απελευθέρωσε ολόκληρη την Μακεδονία την Ηπειρο τα νησιά του Αιγαίου και την Θράκη.
Οσο για τον Καραμανλή δεν ξερω τι θα πει ο ιστορικός του μελλοντος αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της Κύπρου χάθηκε όταν ήταν πρωθυπουργός.