Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010

ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕ ΟΣΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΕΙ.....

Του Αντώνη Καρακούση
Πολλά μπορεί να προσάψει κανείς στον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο και να τον ελέγξει επίσης για όσα δεν κάνει στο ίδρυμα που εποπτεύει, παρά τις σχετικές προβλέψεις του μνημονίου.
Είναι γνωστό από χρόνια ότι η κεντρική τράπεζα χρήζει αναδιάρθρωσης, την οποία οι διοικητές της αποφεύγουν συστηματικά, την ώρα που προτρέπουν τους πάντες να αναλάβουν μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες. Θα μπορούσε δηλαδή να τον κατηγορήσει κανείς ως δάσκαλο που δίδασκε και νόμο δεν εκράτει. Ωστόσο όσα περιγράφει στην τελευταία έκθεσή του για υπερδαπάνες ανεξέλεγκτες και κοινωνικά αναποτελεσματικές και βάση έχουν και μπορούν να υποστηριχθούν με στοιχεία. Ολόκληρη η Ελλάδα γνωρίζει ότι η μεταφορά μαθητών ήταν και παραμένει σκάνδαλο διαρκείας.
Οτι με τα χρήματα που προσφέρονται σε ταξιτζήδες και άλλους ιδιώτες κάθε χρόνο θα μπορούσαν να έχουν αγορασθεί μίνι λεωφορεία ικανά να καλύπτουν πολύ φθηνότερα και αποτελεσματικότερα το πρόβλημα. Οπως επίσης άπαντες αντιλαμβάνονται ότι τα επτά κανάλια της κρατικής τηλεόρασης είναι πολυτελής κατάσταση και ότι ο ελληνικός λαός με το ειδικό τέλος που πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα μπορούσε να καλύπτει άλλες βασικότερες ανάγκες και σε κάθε περίπτωση να απολαμβάνει καλύτερο τηλεοπτικό προϊόν. Και ακόμη, όλοι υποψιάζονται ότι το κομματικό κράτος έχει μετατρέψει την ΕΡΤ σε υπερκομματική αποθήκη «αναξιοπαθούντων» δημοσιογράφων και εύφορη κοιλάδα σκανδάλων σε βάρος βεβαίως του υστερήματος που καταβάλλει ο ελληνικός λαός. Το ίδιο ισχύει και με τα υπερδαπανηρά δημοτικά ραδιόφωνα, τα οποία προ πολλού χρόνου δεν παίζουν κανένα ρόλο, αλλά διατηρούνται ως βάσεις ρουσφετιών των εκάστοτε δημοτικών αρχόντων.
Οπως βεβαίως και για τα ΤΕΙ και τις πανεπιστημιακές σχολές που έχουν ξεμείνει από φοιτητές, είτε επειδή τα πτυχία που απονέμουν είναι άχρηστα είτε επειδή απλώς δεν ζητούνται οι ειδικότητες που προσφέρουν. Τέλος, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι και τις εκδρομές των ΚΑΠΗ- για αυτές μίλησε κυρίως ο κ. Προβόπουλος και ιδιαιτέρως για εκείνες του εξωτερικού- τις λυμαίνονται και τις φουσκώνουν συγκεκριμένα γραφεία ταξιδίων, τα οποία κάνουν πραγματικό πάρτι με τους συνταξιούχους των ΚΑΠΗ.
Αυτό βεβαίως δεν αναιρεί τον ρόλο και τη χρησιμότητα των ΚΑΠΗ, ειδικά στην παρούσα περίοδο της κρίσης. Τέτοια κοινωνικά δίκτυα είναι όχι απλώς απαραίτητα, αλλά απολύτως χρήσιμα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Συμπερασματικά, η εποχή απαιτεί ορθολογική διαχείριση του δημοσίου χρήματος και κάθε εστία σπατάλης και διαφθοράς είναι απαραίτητο να παταχθεί. Σ΄ αυτό έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Προβόπουλος.
Αν φρόντιζε και τα του ιδρύματος που εποπτεύει θα είχε δύο φορές δίκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: