Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΝΤΑΞΕΙ ΗΡΩΑΣ Ο ΦΡΙΖΗΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ......

Προχθές έλαβα κάποιο e-mail απο την περιοχή της Χαλκίδας που με πληροφορούσε για τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ελληνο-Εβραίου Μαρδοχαίου Φριζή που έπεσε μαχόμενος στην περιοχή της Πρεμετής κατα το έπος του 1940.
Ακολούθως έτυχε να δω και την είδηση στα βραδυνα δελτία ειδήσεων τα οποία (περιέργως) έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός που μάλιστα συμμετείχε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έκανε και τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα.
Τα γεγονότα φυσικά είναι γνωστά και κανείς δεν αμφισβητεί το ότι ο Φριζής έχασε την ζωή του στο πεδίο της μάχης.
Ομως αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν οι τίτλοι που παρουσίασαν τον Φριζή ως τον πρώτο Έλληνα αξιωματικό που σκοτώθηκε στον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο.
Προφανώς όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την ιστορική αλήθεια γνωρίζουν πως κατι τέτοιο δεν ισχύει και ως εκ τούτου ανατωτιόμαστε γιατί χρησιμοποιείται ένας νεκρός για να "ξεχαστεί" κάποιος άλλος και να διαστρεβλωθεί η ιστορική πραγματικότητα...
Ισως κάποιοι να έλεγαν πως το δεύτερο συνθετικό της εθνικότητας του να παίζει κάποιο ρόλο.
Εμείς δεν θέλουμε να πιστέψουμε κατι τέτοιο....
Αλλά για την αποκατάσταση της αλήθειας και την μνήμη του πραγματικά πρώτου Έλληνα αξιωματικού που έδωσε την ζωή του για την πατρίδα θα αναφέρουμε τα εξής.....που είμαστε σίγουροι ότι οι περισσότεροι γνωρίζουν και αν όχι είναι μια ευκαιρία να μάθουν.....
Ο Μαρδοχαίος Φριζής σκοτώθηκε σε επιδρομή απο την ιταλική αεροπορία στην περιοχή της Πρεμετής στις 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1940.
Ενα περίπου μήνα πρίν την 1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1940 κατά την επίθεση ανακατάληψις της γραμμής "Γύφτισσα-Οξυά" ο 29χρονος υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος απο την Χάλκη της Δωδεκανήσου θα κάνει την υπέρτατη θυσία για την πατρίδα και μάλιστα λίγες ώρες αργότερα θα τον ακολουθήσει ο ανθυπολοχαγός Ελευθέριος Ντάσκας απο τα Τρίκαλα που ανέλαβε κατά την διάρκεια της ίδιας μάχης να οδηγήσει τους άντρες μετα τον θάνατο του Διάκου.
Η αναφορά προς τον ήρωα συνταγματάρχη Δαβάκη είχε ως εξής....
"Πολλαπλάσιαι ιταλικαί δυνάμεις αντεπετέθησαν κατά των οπλιτών του λόχου… Με αδάμαστον αποφασιστικότητα και ακλόνητον θάρρος ο υπολοχαγός Διάκος Αλέξανδρος κατόρθωσε ν’ ανασυντάξη εκ τρίτου τον λόχον, να τον εμψυχώση και να τον ρίψη μετά νέας ορμής εναντίον των λυσσωδώς αμυνομένων Ιταλών. Καθ’ ον δε χρόνον διά τετάρτην φοράν ο δοκιμασθείς λόχος εκαλείτο με την λόγχην εφ’ όπλου ν’ αντιμετωπίση νέαν, θραυσθείσαν και αυτήν, αντεπίθεσιν του εχθρού διά της τελικής εφόδου του, ο δε ηρωικός διοικητής του λόχου αυτού, τεθείς επί κεφαλής, εκραύγαζε με φωνήν Άρεως: "Εμπρός, παιδιά, για μια μεγάλη Ελλάδα και μίαν ελεύθερη Δωδεκάνησο" ριπή πολυβόλου τον εφόνευσε".

Δεν υπάρχουν σχόλια: