Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Με 58% στο "ΝΑΙ" η Τουρκία έδειξε να πιστεύει στις διαβεβαιώσεις Ερντογάν για μια "δημοκρατικότερη" χώρα.
Αν και το "ΟΧΙ" έλαβε και αυτό ικανοποιητικό ποσοστό εντούτοις πλέον ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει τα...."χέρια του λυμένα" ώστε να δέσει τους πολιτικούς του αντιπάλους καθώς και τους "άτακτους" στρατιωτικούς.
Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι ενω τα νεα "δημοκρατικά" μέτρα καταψηφίστηκαν απο την λεγόμενη τουρκική αριστερά εντούτοις με ποσοστά που άγγιξαν και το 95%! υπερψηφίστηκαν στις κουρδικές περιοχές.
Παρόλα αυτά η συνταγματική μεταρρύθμιση που είναι πλέον γεγονός και δείχνει ξεκάθαρα πως η Τουρκία προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο κεμαλικό κράτος των στρατιωτικών και την συνεχώς ανερχόμενη "ισλαμική δημοκρατία" που προσπαθεί να προωθήσει ο Ερντογάν.
Αρκετές είναι και οι αλλαγές που προωθούνται με σπουδαιότερες τον διορισμό 3 μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου απο το τουρκικό κοινοβούλιο που όμως ελέγχει πλήρως το κυβερνών κόμμα.
Επίσης το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας που είναι αρμόδιο για τις προαγωγές δικαστών και εισαγγελέων αυξάνει τον αριθμό των μελών του με...διευρυμένες αρμοδιότητες του Υπουργού Δικαιοσύνης κατι που έχει θεωρηθεί ως ωμή παρέμβαση στην δικαιοσύνη.
Αυτό όμως που είναι "μαχαιριά" στο κεμαλικό κράτος είναι η πρόβλεψη πως το συγκεκριμένο δικαστήριο θα έχει δικαίωμα να κρίνει τους αρχηγούς των όπλων καθώς και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου.
Ενω παράλληλα αφήνει ανοικτό παράθυρο για όσους στρατιωτικούς διώχθηκαν για "ισλαμισμό" ώστε να ασκήσουν έφεση και να επανέλθουν στην ενεργό υπηρεσία.
Μέχρι και την προσαγωγή σε δίκη των πραξικοπηματιών του 198ο προβλέπει αν και νομικοί κύκλοι στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι κατι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αφου τα όποια αδικήματα έχουν παραγραφεί.
Το αξιοσημείωτο σε αυτήν την περίπτωση είναι πως για το συγκεκριμένο αδίκημα (πραξικόπημα) η μεταρρύθμιση δείχνει να εφαρμόζεται με αναδρομική ισχύ και μάλιστα για όσους κατηγορηθούν θα κληθούν να λογοδοτήσουν σε πολιτικό δικαστήριο και όχι στρατοδικείο!!
Τελευταίο "καρφί" προς τους στρατιωτικούς είναι η αφαίρεση απο το Συνταγματικό Δικαστήριο της ικανότητας να αποφασίζει για την διάλυση κομμάτων κατι που είχε κινδυνεύσει να πάθει το κόμμα του Ερντογάν το 2008 όντας κυβέρνηση όταν κατηγορήθηκε ότι έβαζε σε κίνδυνο τις κεμαλικές αρχές και την κοσμικότητα του κράτους.
Πέρα όμως απο την διαμάχη ισλαμιστών-στρατιωτικών που φανερά το δημοψήφισμα έγινε για να εδραιώσει την θέση του ο Ερτογάν και να ματαιώσει όσο μπορεί τους σχεδιασμούς των στρατηγών.
Η μεταρρύθμιση για το...... "ξεκάρφωμα" έχει και κάποιες άλλες επιπτώσεις για τον τουρκικό λαό αφού εν έτη 2010 η Τουρκία θυμήθηκε την ισότητα των δυο φύλων που όμως πέρα απο την περιγραφή των λέξεων σε μία κόλα χαρτί η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.Οπως τελείως διαφορετικός είναι και ο αιώνας που ζουν τα παράλια και η Κωνσταντινούπολη σε σχέση με τα βάθη της Ανατολίας.
Τέλος η μεταρρύθμιση προβλέπει και τις μέχρι τώρα απαγορευμένες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους εργαζομένους χωρίς όμως να τους δίνει την δυνατότητα να απεργιακών κινητοποιήσεων πράγμα που συνεχίζει να είναι παράνομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: