Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2010

Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕΒΑΣΤΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΥΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ

Πολύς λόγος έχει γίνει με αφορμή την λειτουργία στην Παναγία Σουμελά που χαρακτηρίστηκε ως "τουρκική υπαναχώρηση".
Να ξεκαθαρίσουμε όπως το έχουμε κάνει πολλές φορές ότι η θρησκευτική ελευθερία πρέπει να είναι σεβαστή απο όλους.Καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει όπου θέλει....
Ομως τα όσα ακούγονται περί ανταποδοτικότητας όσο αφορούν την ελληνική πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλά.
Η άστοχη δήλωση Αιβαλιώτη που εξίσωσε μια λειτουργία στο "τέρμα του πουθενά" πάνω στα ΕΡΕΙΠΙΑ του άλλοτε ποντιακού ελληνισμού με μια αντίστοιχη λειτουργία στο κέντρο της Αθήνας περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα αν δεν έδωσε ενα ακόμα άλλοθι στην κυβέρνηση για την ανέγερση τζαμιού στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Βέβαια πολλοί υποστηρίζουν ότι η ανέγερση τζαμιού πλέον με τα εκατ. των μουσουλμάνων που βρίσκονται στην χώρα είναι απαραίτητη....Ισως να έχουν δίκιο ΟΧΙ όμως απαραίτητα στην Αθήνα.
Υπάρχει όμως και μια άλλη διαφορά που ίσως είναι μεγαλύτερης σημασίας κατι που γνωρίζει ο Ερντογάν που δήλωσε πως "Αν σήμερα μπορούμε και ρωτάμε τον Έλληνα πρωθυπουργό πότε θα ανοίξουμε το τέμενος στην Αθήνα αυτό μπορούμε και το κάνουμε χάρις στα βήματα που έχουμε κάνει".
Αυτό που μπορεί να διακρίνει κάποιος είναι δυο πράγματα...
1ον Αναφέρεται σε ΤΕΜΕΝΟΣ και όχι ΤΖΑΜΙ
2ον Η αναφορά και μόνο του Τούρκου πρωθυπουργού για τέμενος στην Αθήνα.
Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι το τζαμί είναι αντίστοιχη μουσουλμανική εκκλησία όμως το τέμενος περιλαμβάνει και άλλες..."παροχές" ποιο "εγκόσμιες".
Πέρα απο αυτό μεγα λάθος είναι η συνομιλία (αν γίνεται) με τον Τούρκο πρωθυπουργό για αυτό το θέμα.
Ιδιο λάθος θα μπορούσαμε να πούμε που κάνουν οι κυβερνώντες δεχόμενοι να μιλούν με το ψευτομακεδονικό κρατίδιο αναγνωρίζοντας τον ως συνομιλητή.
Και αυτό γιατί απο που και ως που ενδιαφέρεται ο Ερντογάν για τέμενος και μάλιστα στην Αθήνα την στιγμή που απο όσο γνωρίζουμε ΔΕΝ υπάρχουν Τούρκοι στην πρωτεύουσα.΄
Υπάρχουν μεν παρα πολλοί μουσουλμάνοι όμως ΟΧΙ Τούρκοι.
Αρα δεν μπορούμε να μιλάμε για ανταποδοτικότητα όχι μόνο για την Παναγία Σουμελά αλλά ούτε και για την Πόλη αφού εκεί έστω και μετά τις σφαγές και τους διωγμούς παραμένει μια ισχνή χριστιανική και μάλιστα ΕΛΛΗΝΙΚΗ κοινότητα με τους ναούς,τα ιδρύματα και τα σχολεία της τα οποία έχουν ιστορία αιώνων.
Τέτοια "ανταποδοτικότητα" δεν ζήτησαν ούτε τα σκληρά αφρικανικά μουσουλμανικά κράτη όπου το πατριαρχείο διατηρεί ορθόδοξες εκκλησίες και ιεραποστολές.
Η προσπάθεια του Ερντογάν είναι να καθησυχάσει απο την μια τις εσωτερικές αντιδράσεις στην χώρα του και απο την άλλη να εμφανίσει ως "χάρη" προς την ελληνική πλευρά αυτό που η τουρκικές κυβερνήσεις φρόντισαν να ξεριζώσουν εδω και χρόνια.
Εαν η κυβέρνηση πέσει στην παγίδα και δεχθεί ως συνομιλητή τον Τούρκο πρωθυπουργό σε αυτό το θέμα θα έχει υποπέσει σε σοβαρό λάθος αφού απο την μια θα συρθεί σε μια λύση που ευνοεί την Τουρκία και απο την άλλη θα αναγορεύσει μόνη της τον Ερντογαν ως "προστάτη των μουσουλμάνων" στην Ελλάδα που κόπτεται για τα θρησκευτικά τους δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: