Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010

ΕΤΣΙ ΘΑ "ΕΠΙΛΥΣΟΥΝ" ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ;


Στο επίκεντρο επικρίσεων, αναφορικά με τη στάση των Συντηρητικών στην ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ, βρίσκεται ο ηγέτης τους, Ντέιβιντ Κάμερον, την ώρα που βρετανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι κορυφαίο στέλεχος του κόμματος έκλεισε συμφωνία για την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου στα Σκόπια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Τelegraph, που αναδημοσιεύουν τα "ΝΕΑ" ο Αντριου Φέλντμαν, κορυφαίο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος και στενός φίλος του ηγέτη του Ντ. Κάμερον συμμετέχει σε κοινοπραξία η οποία το 2007 κέρδισε συμβόλαιο για την κατασκευή ξενοδοχείου πέντε αστέρων στην ΠΓΔΜ.
Βάσει του δημοσιεύματος ο Ντέιβιντ Κάμερον που είναι ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ τέσσερις μήνες αφότου υπεγράφη η συμφωνία, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ζήτησε την υποστήριξη των Αμερικανών για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, τον περασμένο Νοέμβριο είχε συνάντηση με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έχει δεχτεί επικρίσεις από μέλη της αντιπολίτευσης ότι κακώς έδωσε το συμβόλαιο στον Α. Φέλντμαν και μάλιστα σε χαμηλότερη τιμή από την αρχική προσφορά.
Σύμφωνα με την "Daily Τelegraph" ο Γκρούεφσκι ασχολήθηκε προσωπικά με την εν λόγω συμφωνία, ενώ εθεάθη με τον Α. Φέλντμαν στο ακίνητο κατά την τελετή έναρξης των εργασιών.
"Πρόκειται για παράνομη συμφωνία" δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα η πρόεδρος του γραφείου της Διεθνούς Διαφάνειας στα Σκόπια, Σλαγκζάνα Τάσεβα. Η Τάσεβα υποστηρίζει οτι η εταιρεία που κέρδισε το συμβόλαιο δεν πληρούσε τους όρους του διαγωνισμού και ότι δεν θα έπρεπε καν να της έχει επιτραπεί να συμμετάσχει σε αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: