Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010

ΑΥΤΟΥΣ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ;


Η Τουρκία, ως η μόνη μουσουλμανική χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ, επιλέχθηκε από την αφγανική κυβέρνηση (και ουσιαστικά απο τις ΗΠΑ) για να μεταφέρει την πιο "κοσμική" ισλαμική Παιδεία στην χώρα που συνεχίζει να κυριαρχείται από τους Ταλιμπάν.
Οπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Παιδείας του Αφγανιστάν Φαρούκ Ουαρντάκ, ζητήθηκε από την Τουρκία να ιδρύσει στο αφγανικό έδαφος σύγχρονα σχολεία θρησκευτικής εκπαίδευσης και σχολεία θηλέων και υπογράφηκε συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης που προβλέπει τον "εκσυγχρονισμό της ισλαμικής εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν".
Πρότυπο για τον κ.Ουαρντάκ είναι τα "ιμάμ-χατίπ", τα τουρκικά λύκεια θρησκευτικής εκπαίδευσης, όπως ανέφερε στην "Hurriyet". "Επισκέφθηκα ορισμένα ιμάμ-χατίπ στην Άγκυρα και διαπίστωσα ότι εξασφαλίζουν μια ισορροπημένη εκπαίδευση. Το 60% των μαθημάτων τους επικεντρώνεται στη γενική εκπαίδευση και το 40% στην ισλαμική εκπαίδευση!!".
"Ζήτησα από τους τούρκους υπευθύνους να συγκροτήσουν τέτοια σχολεία στο Αφγανιστάν. Με βάση την εμπειρία τους, θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε μια ισορροπία στο δικό μας σύστημα ισλαμικής εκπαίδευσης", πρόσθεσε.
Τα ιμάμ-χατίπ είναι δημόσια λύκεια θρησκευτικής εκπαίδευσης που προετοιμάζουν τους μαθητές τους για πανεπιστημιακές σπουδές στη Θεολογία και την κατάρτισή τους στο επάγγελμα του ιμάμη. Υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους κατηγορούν τις σχολές αυτές ότι αποτελούν πρόσφορο έδαφος του ισλαμισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: