Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2010

ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ή ΑΠΛΑ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ;


Η πίστη του καθενός είναι σεβαστή. Σε όλες τις κοινωνίες η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο (θετικό ή αρνητικό).Σε πολλά κράτη η εκκλησία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εκάστοτε εξουσία αφού από την μια "κουβαλάει" αναγκαίες ψήφους και από την άλλη απίστευτο χρήμα.
Σε πολλά μάλιστα είναι η ίδια η απόλυτη εξουσία όπως στα μουσουλμανικά θεοκρατικά καθεστώτα.Ενω δεν διστάζει να εμπλέκεται σε επιχειρήσεις όπως στα δυτικά κράτη ή ακόμα και να διατηρεί τράπεζες όπως το Βατικανό. Βέβαια όλα αυτά γίνονται στο όνομα του Θεού.
Η ιστορία αυτή είναι πολύ παλιά καθώς οι "πιστοί" με την βοήθεια και ανοχή των αντίστοιχων δεσποτάδων με...ταπεινότητα επένδυσαν στο "θρησκευτικό εμπόριο" και στην αρχέγονη φοβία του ανθρώπου για το άγνωστο αλλά και την βαθιά ανθρώπινη ανάγκη για...ελπίδα.Για ένα καλύτερο κόσμο έστω και μετά το τέλος της ζωής του.
Ολους αυτούς όμως ο πρώτος που τους εκδίωξε ήταν ο ίδιος ο Χριστός απο το Ναό του Σολομώντα. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τις σφαγές των δυτικών που έκαναν στο όνομα του Θεού. Ούτε την "θεόπνευστη" ιστορία της ιεράς εξέτασης και την λεηλασία της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους.
Ολα αυτά είναι γνωστά.
Στην Ελλάδα όμως ο ρόλος της εκκλησίας είναι τελείως διαφορετικός.Αφού πέρασε απο την περίοδο που κυριολεκτικά προσπάθησε να σβήσει οποιοδήποτε ίχνος της αρχαίας Ελληνικής θρησκείας καταστρέφοντας ναούς με αποκορύφωμα την εκτέλεση 25 χιλ Ελλήνων στον ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης απο τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο και την απαγόρευση τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων. Βρήκε το δρόμο της μέσα από την σκλαβιά των 400 ετών που επιβλήθηκε από τους Οθωμανούς.
Το "βρήκε το δρόμο της" είναι σχετικό βέβαια καθώς όλα αυτά τα χρόνια οι περισσότεροι δεσποτάδες απολάμβαναν ιδιαίτερων προνομίων από τους Τούρκους ενώ και η περισσότερη γη την οποία πολλές φορές οι ακτήμονες Έλληνες κατείχαν την νοίκιαζαν από τις μονές στις οποίες την παραχωρούσαν οι Τούρκοι. Εξ ου και τα σουλτανικά φιρμάνια του Βατοπεδίου,οι τίτλοι ιδιοκτησίας δασών,ακόμα και κεντρικών πλατειών που βλέπουμε σήμερα.
Αυτό όμως που διαφοροποιεί την Ελληνική εκκλησία απο τις άλλες μέχρι σήμερα είναι ο ρόλος του συνεκτικού κρίκου που έπαιξε για αυτά τα 400 χρόνια μεταξύ της πίστης και της Εθνικής συνοχής.Ενας κρίκος που επέτρεψε στους Έλληνες να παραμείνουν Έθνος και να μην μετατραπούν σε λαό όπως οι Αλβανοί που εξισλαμίστηκαν.Αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε.Φυσικά υπήρχαν δεσποτάδες που κήρυξαν την επανάσταση "με το πιστόλι στη πλάτη".Υπήρχαν όμως και φωτεινά παραδείγματα όπως ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας που πολέμησε δίπλα στον Α.Διάκο στην Αλαμάνα και έπεσε μαχόμενος σαν απλός στρατιώτης αναγκάζοντας τον Εθνικό μας ποιητή Δ.Σολωμό να γράψει το καταπληκτικό:
‘’Ω τρακόσιοι ! σηκωθείτε
και ξανάλθετε σε μας
τα παιδιά σας θελ’ ίδείτε
πόσο μοιάζουνε με σας’’
Και αυτή είναι για μένα η μεγαλύτερη προσφορά της εκκλησίας που άλλες φορές απο ανάγκη και άλλες απο καθήκον έφτασε να ισχύει μέχρι και σήμερα.
Αυτόν ακριβώς τον συνδετικό κρίκο θέλουν σήμερα να χτυπήσουν οι τετράπαχοι (απο την νηστεία) δεσποτάδες που είναι βουτηγμένοι στα σκάνδαλα και ο Αρχιεπίσκοπος που η σιγή του για τα τεκταινόμενα σήμερα είναι τόσο εκκωφαντική που αρκεί για να καταλάβουμε τον ρόλο του.Κρυμένος πίσω απο την θρησκευτική του "παιδεία" αρνείται να αναλάβει αυτό για το οποίο οι προκάτοχοι του αγωνίστηκαν. Αρνείται να δει το σχέδιο αφελληνισμού της χώρας "συμπασχοντας" με τους παγκόσμιους "ανθρωπιστές".Δέχεται αβίαστα το διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας που δεν είναι τίποτα άλλο παρα το σπάσιμο αυτού του συνδετικού κρίκου και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι εκκλησιαστική περιουσία για την οποία συναντάται ευχαρίστως με τους αποδομητές του Ελληνικού Έθνους.
Δεν καταλαβαίνει όμως ότι αν αυτός ο κρίκος διαραγεί θα χαθεί μεγάλο μέρος του σεβασμού όχι προς αυτόν αλλά προς τον ίδιο τον θεσμό της εκκλησίας.Εκτός και αν θέλει να μείνει ενας απλος δημόσιος υπάλληλος (γιατί αυτό είναι άλλωστε αφου τους πληρώνει ως παγκόσμια πρωτοτυπία το κράτος) που θα διδάσκει την...αγάπη στην προδοσία και τον ανθελληνισμό.
Αλλωστε μπορεί να κρατά τα "κλειδιά" των μυστηρίων αλλά ας σκεφτεί ότι δεν είναι παρά "μεσάζοντας".Και η σχέση μεταξύ Θεού του οποιοδήποτε Θεού και ανθρώπου του οποιοδήποτε ανθρώπου έχει τόση ανάγκη τον "μεσάζοντα" όση χρειάζεται για να γνωρίζουμε απλά να είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

1 σχόλιο:

Μποτίλια στο πέλαγος είπε...

Εξαίρετη ανάρτηση. Κριτικά και αδογμάτιστα αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Σημαντική επίσης, διότι είναι σε θέση να διαφοροποιεί καταστάσεις με συγκεκριμένο τρόπο, καταργώντας την πόλωση που επενεργεί ο ένθεν και κείθεν δογματισμός, συμβάλλοντας στην επίτευξη μιας ενότητας αρχών, η οποία δεν μπορεί παρά να είναι πρώτιστα ενότητα πνεύματος.
Οπωσδήποτε τόσο τα σφάλματα, όσο και η προσφορά της εκκλησίας, είναι περισσότερα των όσων μπορούν να παρατεθούν σε μια σύντομη ανάρτηση. Όμως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, στην προσπάθεια να εξευρεθούν ρεαλιστικές και νηφάλιες λύσεις σε ζωτικά θέματα.