Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2010

ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΞΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ


Στο κύμα κινδυνολογίας για την συνοχή της Ευρωζώνης αποδίδουν πολλοί οικονομολόγοι ανεξήγητη την νέα εκτίναξη του spread. για τα ελληνικά ομόλογα. Χαρακτηριστικό είναι σήμερα το σχόλιο του επικεφαλής οικονομολόγου της σοβαρής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, Ντιρκ Χίνριχ Χάιλμαν, ο οποίος διακρίνει πίσω από όλα αυτά Αγγλοαμερικανούς επενδυτές, «οι οποίοι με τη σχετική στοχευμένη φημολογία, πυροδοτούν κύμα κερδοσκοπίας σε βάρος της Ελλάδας και της συνοχής της ευρωζώνης». Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες «αποκαλύψεις», προβλέπει ο Γερμανός οικονομικός αναλυτής.
Ο Ντιρκ Χίνριχ Χάιλμαν υπενθυμίζει την επιτυχή διάθεση των ομολόγων την περασμένη Δευτέρα και την ανάσα που πήρε η ευρωζώνη. «Αυτό», επισημαίνει, «δεν άρεσε στους κερδοσκόπους που τζογάρουν εδώ και βδομάδες με τα ελληνικά ομόλογα». Έτσι την Τετάρτη βγήκαν οι Financial Times με αποκλειστικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ που ήθελε την Ελλάδα «να προσπαθεί να πουλήσει ομόλογα στην Κίνα μέσω της Goldman Sachs».
H πηγή της πληροφορίας δεν διευκρινιζόταν, αναφέρει ο κ. Χάιλμαν και προσθέτει: «Ακολούθησαν δηλώσεις απουσίας ενδιαφέροντος από διάφορους Κινέζους. Οι Έλληνες διέψευσαν και ακολούθησε το κύμα πανικού στην αγορά χρεογράφων».
Το μήνυμα ήταν «ούτε οι Κινέζοι δεν αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, ας τα ξεφορτωθούμε», τονίζει ο Γερμανός οικονομολόγος. Θετικές είναι οι εκτιμήσεις της Bank of America για την φερεγγυότητα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον Χόλγκερ Σμίντινγκ, που είναι ο επικεφαλής του οικονομολογικού επιτελείου της Bank of America/Merrill Lynch για την Ευρώπη, εάν η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της θα αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη των αγορών. Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης κινείται στη σωστή κατεύθυνση, τόνισε ο κ. Σμίντινγκ.
Εστάλη απο http://www.kentri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: