Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010

ΓΙΑ "ΠΑΝΤΑ" ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗ;


Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος. Αναρωτιόμασταν σε προηγούμενη ανάρτηση αν υπάρχει Διεθνής Κοινότητα, με αφορμή τη δημόσια διαμάχη Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλίας για το ποιας χώρας αεροσκάφη θα προσγειωθούν σε ποια αεροδρόμια, με ποιας χώρας έλεγχο για να μοιράσουν, φυσικά, ανθρωπιστική βοήθεια…
Πάνω στα ερείπια του καταστροφικού σεισμού της Αϊτής αναδύονται τα κράτη- προστάτες, καθώς ένας πολίτης του κόσμου δεν έχει αντιληφθεί πλήρως αν πρόκειται για χυδαία επιχείρηση ποδηγέτησης μιας “ανεξάρτητης” χώρας ή για “υποστήριξη” ενός “αδόμητου” κράτους, όπως του Αϊτινού.
Μια φράση του Μπαράκ Ομπάμα, με διπλή ανάγνωση, ήταν η αφορμή αυτής της ανάρτησης. Μιλώντας στους σεισμόπληκτους της Αϊτής ο Ομπάμα τους είπε: “Θα είμαστε κοντά σας τώρα και για πάντα”. Τι ακριβώς σημαίνει “και για πάντα”; Η “καλή” ανάγνωση σημαίνει ότι η Αϊτή μπορεί να ελπίζει στη βοήθεια και συμπαράσταση των ΗΠΑ “για πάντα”. Η “κακή” ανάγνωση, όμως, σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα βρίσκονται στην Αϊτή “για πάντα”, ακόμα κι όταν επουλωθούν οι πληγές του μεγάλου σεισμού.
Η πράξη και η εμπειρία δείχνει ότι κοντύτερα στην πραγματικότητα βρίσκεται η “κακή” εκδοχή. Για παράδειγμα, η αποκλειστική χρήση του μοναδικού αεροδιαδρόμου στο Πορτ- ο- Πρενς από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, κι όχι από τις Γαλλία και Βραζιλία που ηγούνται της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας, λέει πολλά.
Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι με τη βοήθειά της πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια η Αϊτή, που δεν φρόντισε να αποκτήσει ουσιαστικές κρατικές δομές και υποδομές. Ακόμα κι αν έχει δίκιο, είναι σαν να έχουμε έναν κηδεμόνα που αρνείται στον κηδεμονευόμενό του το δικαίωμα της ενηλικίωσης. Απόδειξη: Η Χίλαρι Κλίντον έφτασε στο Πορτ- ο- Πρενς, νωρίτερα από τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν!
Μήπως η πραγματική ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή μετά την επούλωση των πληγών του Εγκέλαδου, είναι να σταθεί στα δικά της πόδια; Θα το επιτρέψει ο Μέγας Κηδεμών;
Εστάλη απο http://tapragmata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: