Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010

ΠΕΡΑΣΑΝ 15 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΝΟΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΠΕΙΝΟΥΝ


Έχουν περάσει σχεδόν 15 ημέρες απο τότε που ο εγκέλαδος χτύπησε την Αϊτή και ακόμα η Διεθνής κοινότητα και κυρίως οι Αμερικανοί στους οποίους έχει παραδοθεί το "γενικό πρόσταγμα" καθώς και το αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς δείχνουν ανίκανοι να συντονίσουν ικανοποιητικά την βοήθεια που φτάνει απο όλο τον κόσμο.
Η εικόνα πεινασμένων ανθρώπων και λεηλασιών στα χαλάσματα είναι καθημερινό φαινόμενο με τους δυστυχισμένους κατοίκους να εκλιπαρούν ακόμα και για νερό.
Η ανικανότητα της διανομής των απαραίτητων είναι χαρακτηριστική στην είδηση που μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
18 Ουρουγουανοί κυανόκρανοι επιχείρησαν να διανείμουν τρόφιμα και δέχτηκαν "επίθεση" απο περίπου 5.000 πεινασμένους ανθρώπους. Φοβούμενοι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ στον αέρα για εκφοβισμό προκαλώντας χάος.
Την ίδια ώρα η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (PAM)Τζοσέτ Σίραν έφτασε στο σημείο να κάνει έκκληση στους στρατιώτες των χωρών μελών που βρίσκονται στην Αϊτή να προσφέρουν τις μερίδες φαγητού που τους περισσεύουν στους Αϊτινούς.
"Οι περισσότερες κουζίνες έχουν καταστραφεί" από τον σεισμό, δήλωσε η Σίραν και επεσήμανε ότι ο PAM "έχει σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματά του" έτοιμων γευμάτων και γι' αυτό "ζητά από τις στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών να θέσουν στην διάθεση του PAM τυχόν επιπλέον μερίδες φαγητού". Διευκρίνισε ότι αυτές οι μερίδες θα μοιραστούν στους άστεγους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς που φτάνουν το ένα εκατομμύριο.
Εύλογο είναι το ερώτημα γιατί μετά απο τόσες μέρες η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει φτάσει στα χέρια αυτών των δυστυχισμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: