Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2009

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ "ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ" ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ


Σκηνικό έντασης μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας που ενδεχομένως θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξυφαίνεται από κύκλους του λεγόμενου «κεμαλικού βαθέως κράτους» που προσπαθούν με όλα τα μέσα να δημιουργήσουν «αναχώματα» στην πολιτική του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη φορά εμπλέκεται επίσημα και η Ελλάδα-κατηγορώντας άμεσα Έλληνα διπλωμάτη που φέρεται να είχε «κατασκοπευτική δραστηριότητα». Παράλληλα, τις προηγούμενες ημέρες συνελήφθησαν τρεις Τούρκοι υπήκοοι στη Σμύρνη και την Αλικαρνασσό με τη κατηγορία πως διενεργούσαν κατασκοπία υπέρ της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, έχει στοιχεία πως ένας εκ των Ελλήνων διπλωματών που υπηρετούσε στο προξενείο της Σμύρνης, είχε στήσει δίκτυο κατασκοπίας με Έλληνες πράκτορες σε συνεργασία με τους 3 τούρκους συλληφθέντες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο εν λόγω διπλωμάτης μαζί με τους υπόλοιπους πράκτορες της ΕΥΠ παρακολουθούνταν επί
6 μήνες με άκρα μυστικότητα από την ΜΙΤ, ενώ και στα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή των 3 συλληφθέντων αποδεικνύεται η εμπλοκή του.
Η Άγκυρα ζήτησε να κληθεί πάραυτα ο εν λόγω διπλωμάτης, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα κηρυσσόταν persona non grata(«ανεπιθύμητος»). Σύμφωνα με την Χουριέτ «ο Έλληνας κατάσκοπος είχε στενές επαφές με Τούρκους πολίτες και συγκέντρωνε πληροφορίες για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις ακτές του Αιγαίου, βάσεις κινητών πυραύλων σε Αιγαίο και Θράκη και παρακολουθούσε τα πολεμικά πλοία. Κατόπιν έδινε αυτές τις πληροφορίες σε Έλληνες που κατέφθαναν από τα ελληνικά νησιά και ήταν γνωστό πως υπηρετούσαν στην ΕΥΠ. Σύμφωνα με τη Hürriyet, δεν είναι η πρώτη φορά που εμπλέκεται το Ελληνικό Προξενείο σε τέτοιου είδους ενέργειες. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε συζητηθεί έντονα και η περίπτωση του Σάββα Καλεντερίδη που αργότερα ενεπλάκη στην υπόθεση Οτζαλάν.
Σχόλιο ιστολογίου:Το που θα οδηγήσει η τουρκική αυτή "επιτυχία" θα δούμε εν καιρό.Εκείνο όμως που θέλουμε να θυμίσουμε ώστε να συγκρίνουμε την έννοια "ανεπιθύμητος" ανάμεσα σε ένα κράτος και ένα κράτος μπάχαλο είναι η προ ετών αντιμετώπιση του Τούρκου δημοσιογράφου Τσεσούρ Σέρτ.Ειναι αυτός ο "δημοσιογράφος" που προβοκατόρικα και σύμφωνα με κάποιους κατω απο τις οδηγίες της ΜΙΤ κατέβασε την Ελληνική σημαία απο τα Ιμια προκαλώντας τα όσα επακολούθησαν.Αυτόν λοιπόν τον άνθρωπο οι Ελληνικές αρχές όχι μόνο δεν τον έκριναν ανεπιθύμητο αλλά του παραχώρησαν (δυο φορές ) και βίζα VIP ώστε να εισέρχεται στην χώρα άνετα και ανέξοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: