Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΕΙΡΗΝΙΣΤΗ


Ανάμεσα σε χαμόγελα και χειροκροτήματα παραδόθηκε σήμερα στο Όσλο το Νόμπελ Ειρήνης στο Αφροαμερικανό πρόεδρο των ΗΠΑ.
Φυσικά η όλη εορταστική διάθεση καθόλου δεν συμμερίστηκε απο τον απλό κόσμο αλλά και παγκόσμιες προσωπικότητες που θεώρησαν αυτή την βράβευση ως μια απαξίωση του βραβείου. Αφού ανάμεσα στους βραβευθέντες βρίσκονται προσωπικότητες τεραστίου βεληνεκούς και οργανώσεις όπως ο Ερρίκος Ντυνάν,η Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες,ο Ερυθρός Σταυρός,η Μητέρα Τερέζα,Οσκαρ Αρίας,ο Τεντζίν Γκάτσο,Γιατροί χωρίς Σύνορα κ.α.Να θυμίσουμε ότι η επιτροπή επιλογής είχε δικαιολογηθεί λέγοντας λιγο ή πολύ ότι ο Ομπάμα επιλέχτηκε με βάση όχι το τι κάνει αλλά τι προτίθεται να κάνει!!! Ο Σουηδός Αλφρεντ Νόμπελ θέσπισε το βραβείο με σκεπτικό να δίνεται ως αμοιβή μαζί με 1εκατ.δολλάρια "στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών".
Εκτός φυσικά του οφθαλμοφανούς ότι ο Ομπάμα δεν έχει κάνει τίποτα προς αυτές τις κατευθύνσεις.Σε σύγκρουση με το πνεύμα αυτό ήρθε και η απόφαση του 9 μέρες μόλις πρίν, για αποστολή επιπλέον 30 χιλ Αμερικανών στο Αφγανιστάν.
Κατά την ομιλία του ο Ομπάμα εμφανίστηκε να διαθέτει τουλάχιστον το γνώθι σαυτόν αφού δήλωσε ότι "υπήρχαν καταλληλότεροι να πάρουν το βραβείο".
Πάντως το ότι ο Αμερικανός πρόεδρος περισσότερο γελοιοποιήθηκε παρά τιμήθηκε με αυτή την βράβευση φαίνεται και από το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ακύρωσαν το εθιμοτυπικό δείπνο που παραθέτει ο βασιλιάς της Νορβηγίας Χάραλντ στον εκάστοτε βραβευμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: