Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ 41,51% ΤΗΣ ΗΡΩΙΝΗΣ ΠΟΥ ΦΘΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Σε διαμετακομιστικό κέντρο κοκαϊνης κινδυνεύει να μετατραπεί η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Όργανο Δίωξης Ναρκωτικών.
Το Όργανο αυτό απαρτίζεται από εκπροσώπους των τεσσάρων διωκτικών Αρχών (Αστυνομία, Λιμενικό,ΥΠΕΕ και Τελωνειακές Υπηρεσίες).Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΟΔΝ υποστράτηγος Α.Σταματάκης "Η χώρα μας, με εκτεταμένη ακτογραμμή, πολυάριθμα νησιά, με μεγάλους και σημαντικούς λιμένες μέσω των οποίων διακινείται μεγάλος αριθμός κοντέινερ, φορτηγά διεθνών μεταφορών είναι δυνατόν να αποτελέσει στόχο των διεθνών εγκληματικών οργανώσεων, προκειμένου να την μετατρέψουν σε διαμετακομιστικό κέντρο".
Σύμφωνα με τον υποστράτηγο η Αλβανία εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή προέλευσης ναρκωτικών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα το 2008 είχαν προέλευση την Αλβανία: το 10,22% της συνολικής κατασχεθείσας ποσότητα ηρωίνης (45,196 κιλά), το 8,70% της κοκαΐνης (5,320 κιλά) και το 69,32% της ακατέργαστης κάνναβης (3.212,280 κιλά).
Επίσης οι Αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης και κάνναβης στη χώρα μας. Η δράση τους κυρίως στη χώρα μας παρατηρείται σε αστικές και ημιαστικές περιοχές, όπου ολιγομελείς ομάδες τους έχουν αναλάβει την πώληση.
Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι η χώρα από την οποία κυρίως εισάγεται σημαντική ποσότητα ηρωίνης στην Ελλάδα. Το 41,51% (183,508 κιλά) της συνολικής κατασχεθείσας ποσότητας ηρωίνης που κατασχέθηκε στη Χώρα μας το έτος 2008 προέρχεται από Τουρκία.
Το Αφγανιστάν εξακολουθεί να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην Παγκόσμια παράνομη καλλιέργεια οπίου.
Η περιφέρεια των Βαλκανίων παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον αφού εξελίσσεται ως ένα από τα κύρια κέντρα διακίνησης ηρωίνης και άλλων ναρκωτικών από το Αφγανιστάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπολογίζεται ότι 70% περίπου της ηρωίνης στην Ευρώπη διακινείται μέσω της Βαλκανικής οδού (Αφγανιστάν - Πακιστάν - Ιράν - Τουρκία - Βαλκανικές χώρες - Δυτική Ευρώπη).

Δεν υπάρχουν σχόλια: